Nie bez powodu ubiegły rok został ogłoszony przez Organizację Narodów Zjednoczonych Międzynarodowym Rokiem Roślin Strączkowych. Warzywa strączkowe w ostatnim czasie wracają do łask. Bardzo się cieszę z tego powodu, bo mają mnóstwo cennych wartości odżywczych. W tekście znajdziecie odpowiedź na pytanie “Dlaczego warto jeść strączki?” oraz jak je przygotować. Natomiast... read more →
mar
23
mar
17
Masz ochotę na coś zdrowego i jednocześnie słodkiego? Żaden problem, spróbuj ciastek owsianych bez cukru z mojego przepisu :-) (więcej…)
mar
12
Każdego dnia, wiele z naszych myśli pojawia się automatycznie. Często nawet nie jesteśmy świadomi, że pojawiają się w naszej głowie. Wśród tych automatycznych myśli mogą pojawić się również te negatywne. Negatywne myśli zazwyczaj są zniekształcone i nie odzwierciedlają rzeczywistości. Niestety, często są mimowolne, dlatego trudno jest się ich pozbyć. (więcej…)
mar
05
W roli głównej wciąż u mnie kasza jaglana :) Tym razem jednak w wersji na słodko. Taki deser w słoiku nie dość, że zaspokoi ochotę na coś słodkiego, będzie również sycący oraz bardzo pożywny. (więcej…)
mar
04
Siemię lniane to nasze polskie superfood, czyli superżywność, w dodatku za kilka złotych. W sklepie znajdziemy siemię w postaci całych ziaren oraz mielone. Można zakupić również olej lniany. Co wybrać? I w jakiej formie spożywać? I najważniejsze: co dobrego wnoszą te produkty do codziennej diety? (więcej…)
lut
24
Psychodietetyka, psychologia odżywiania, psychologia jedzenia, psychologia zachowań jedzeniowych. Nazw można wymienić kilka, jednak po pewnym czasie działania mojej strony chciałam poświęcić kilka zdań na temat tego czym jest i czym zajmuje się ta stosunkowo nowa dziedzina nauki. (więcej…)
lut
22
Czy zastanawialiście się kiedyś nad uczuciem głodu? Jak jest on odczuwany? Z którego miejsca w ciele pochodzi? Jakie myśli pojawiają się, gdy pojawia się głód? Okazuje się, że głód to nie tylko burczenie w żołądku. Zapraszam do lektury artykułu, obszernie omówię rodzaje głodu. (więcej…)
lut
12
Wielu z nas je przy okazji innych czynności: oglądania telewizji, przeglądania Internetu, czytania gazety. Czynność jedzenia polega bardziej na połykaniu pożywienia, co w efekcie prowadzi do tego, że nie zauważamy jego smaku. Jedząc w ten sposób istnieje duże prawdopodobieństwo, że jesteśmy najedzeni, a wciąż głodni. Żołądek jest zaspokojony, a umysł... read more →
lut
08
W dzisiejszym wpisie zachęcam do wypróbowania przepisu na pyszny chleb z kaszy. Przepis jest bardzo prosty i myślę, że chlebek powinien wyjść każdemu :) Ja w swoim przepisie uwzględniłam dodatek suszonych pomidorów, oliwek i czosnku. Jeśli nie przepadacie za takimi smakami, można je spokojnie pominąć. I tak wyjdzie smacznie. Chleb... read more →
lut
02
W dzisiejszym poście chciałam dokładniej przeanalizować przedziałowy styl jedzenia na czterech podstawowych wymiarach, zależnych od motywacji towarzyszącej chęci jedzenia. (więcej…)