Przepis bardzo prosty, a pyszny i zdrowy. Przygotowany w ten sposób budyń z kaszy jaglanej jest świetną alternatywą dla tego tradycyjnego z torebki.
Kto mnie zna, ten wie, że jestem wierną fanką kaszy jaglanej 🙂 Gości ona w moim jadłospisie bardzo ale to bardzo często 🙂 W Internecie można znaleźć dużo inspiracji na budyń jaglany, jednak postanowiłam podzielić się z Wami moją ulubioną wersją.
Taki budyń może doskonale sprawdzić się jako posiłek na śniadanie lub ewentualnie jako deser. W przepisie wykorzystuję naturalną słodycz z banana, dzięki czemu deser jest umiarkowanie słodki. Jeśli jednak potrzebujecie czegoś słodszego, można dodać odrobinę miodu lub daktyle.
Budyń z kaszy jaglanej
Składniki:
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 1,5 szklanki płynu, u mnie była to 1 szklanka mleka ryżowego i 0,5 szklanki wody
- 1 banan
- owoce – u mnie mrożone jagody i banan
- opcjonalnie wiórki kokosowe, płatki migdałów, orzechy
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną przelej gorącą wodą na sitku.
- Gotuj kaszę na mleku lub mleku z wodą, do momentu wchłonięcia płynu, czyli ok. 10-15 min.
- Po tym czasie możesz ściągnąć garnek z ognia i przykryć go pokrywką na kilka minut, aby kasza „doszła”.
- W naczyniu umieść banana oraz ugotowaną kaszę i zblenduj na gładką masę.
- Przełóż do miseczki i ułóż na wierzchu owoce i inne dodatki.
Smacznego 🙂
Kaloryczność: w mojej wersji to ok. 450 kcal.