W dzisiejszym wpisie zachęcam do wypróbowania przepisu na pyszny chleb z kaszy. Przepis jest bardzo prosty i myślę, że chlebek powinien wyjść każdemu 🙂
Ja w swoim przepisie uwzględniłam dodatek suszonych pomidorów, oliwek i czosnku. Jeśli nie przepadacie za takimi smakami, można je spokojnie pominąć. I tak wyjdzie smacznie. Chleb z kaszy świetnie smakuje zarówno z dodatkami, np. z pastą kanapkową, jako dodatek do sałatki czy zupy, ale również samodzielnie.
Bazą przepisu są dwie kasze. Obydwie należą do kasz bezglutenowych, co sprawia że chleb mogą spożywać także osoby, które nie jedzą glutenu.
Mam poczucie, że my Polacy coraz częściej sięgamy po kasze. Bardzo dobrze, bo to prawdziwe bomby składników odżywczych. Kasza jaglana jest moją ulubioną, w związku z tym publikowałam już wpis poświęcony jej właściwościom. Można znaleźć go klikając TUTAJ
Kasza gryczana jest bogata m.in. w wapń, fosfor, magnez, potas, witaminy, wysokiej wartości odżywczej białko. Jest także źródłem przeciwutleniaczy, które są odpowiedzialne m.in. za spowolnienie procesów starzenia. Ze względu na dużą zawartość rutyny doskonale się sprawdzi u osób, którym zależy na wzmocnieniu naczyń krwionośnych. Ma niski indeks glikemiczny i zawiera sporo błonnika. Na półce sklepowej można spotkać kaszę prażoną i niepaloną. Kasza niepalona ma znacznie delikatniejszy smak niż kasza prażona, ale również więcej przeciwutleniaczy i witamin z grupy B.
Chleb z kaszy
Składniki:
- 250 g kaszy jaglanej
- 250 g kaszy gryczanej niepalonej
- 100 g siemienia lnianego
- 3-4 łyżki oleju, ja wykorzystałam olej z suszonych pomidorów
- 6-8 szt. pomidorów suszonych
- 15-20 szt. czarnych oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki nasion słonecznika
- 3 łyżki pestek dyni
- 0,5-1 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- czarnuszka
Przygotowanie:
- Kasze ugotować według przepisu na opakowaniu.
- Siemię lniane zmielić.
- Pomidory i oliwki pokroić. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki.
- Przełożyć do foremki, posypać czarnuszką i piec w temp. 170 st. C przez około 1 h.
SMACZNEGO! 🙂