Masz ochotę na coś zdrowego i jednocześnie słodkiego? Żaden problem, spróbuj ciastek owsianych bez cukru z mojego przepisu 🙂
Przepis powstał z potrzeby chwili. Chciałam przyrządzić coś słodkiego do kawy, ale też coś co mogłabym zabrać ze sobą na drugie śniadanie do pracy. Do domowych wypieków staram się nie dodawać cukru, a zastępować go produktami o naturalnej słodyczy. Stąd w przepisie pojawiły się banany. Tak naprawdę dodatki można komponować dowolnie, w zależności od zapasów w domu. Myślę, że świetnie sprawdzi się garść wiórek kokosowych, orzechów czy suszonych moreli.
Płatki owsiane to kolejny produkt, zaraz po mojej ulubionej kaszy jaglanej, który zawsze mam w swojej kuchni. Wykorzystuję je m.in. na śniadanie, do produkcji domowej granoli, mielę na mąkę i używam do omletów. Zastosowań mogę wymienić mnóstwo. Są łatwo dostępne, odżywcze, dostarczają rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który reguluje pracę przewodu pokarmowego i daje uczucie sytości. Polecam 🙂
Ciastka owsiane bez cukru
Składniki (na około 14 sztuk):
- 2 banany
- 2 jabłka
- 1 jajko
- ¾ szklanki płatków owsianych górskich
- 2 łyżki mąki (ja użyłam gryczanej)
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Banany zblenduj na gładką masę razem z jajkiem.
- Jabłka zetrzyj na tarce, dodaj do masy bananowo-jajecznej i wymieszaj łyżką.
- Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
- Formuj ciastka i układaj na blasze. Najłatwiej robić to zwilżonymi dłońmi.
- Piecz w temp. ok. 170-180 st. C przez ok. 25 min.
1 ciastko to ok. 90kcal, 3 g białka, 14 g węglowodanów, 2,5g tłuszczu
Na zdrowie i smacznego 🙂