To mój debiut jeśli chodzi o wykorzystanie ciecierzycy na słodko. Ciasto konsystencją przypomina brownie – jest mocno czekoladowe, wilgotne i słodkie.
Uwielbiam eksperymenty z wykorzystaniem strączków. Staram się je włączać do swojego jadłospisu, są bardzo wartościowe o czym pisałam TUTAJ. Moje ciasto czekoladowe z ciecierzycy posłodziłam naturalnie słodkimi owocami – daktylami i bananami. Nie ma w nim mąki, a za to jest ciecierzyca.
Smak ciecierzycy w ogóle nie jest wyczuwalny, więc bez obaw 🙂 Muszę się Wam przyznać, że udało mi się nawet”oszukać” wielbiciela tradycyjnego murzynka. Ciasto uzyskało aprobatę, więc tym bardziej polecam 🙂
Czekoladowe ciasto z ciecierzycy
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy – 400 g (po odsączeniu z zalewy ok. 240 g) lub 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 2 jajka
- 150 g daktyli suszonych
- 2 średnie banany
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki wiórek kokosowych – opcjonalnie
Przygotowanie:
- Daktyle przesyp do miseczki, zalej wrzącą wodą. Po upływie ok. 10 min. odlej wodę, dodaj do daktyli banany i zblenduj na gładką masę.
- Ciecierzycę odsącz z zalewy i przepłucz dokładnie na sitku pod wodą.
- Włóż do jednej miski wszystkie składniki: masę daktylowo-bananową, ciecierzycę, jajka, kakao, olej, proszek do pieczenia i cynamon. Zblenduj na gładką masę.
- Możesz dodać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką.
- Przygotuj foremkę. Wyłóż papierem do pieczenia i przełóż masę.
- Piecz w temp. 180 st. C przez 35-40 min.
Polewa czekoladowa:
Składniki:
- 1/4 awokado
- 1 banan
- 1 łyżka kakao
Przygotowanie:
Wszystkie składnik zblendować.
Ciasto po upieczeniu i ostygnięciu posmaruj polewą i posyp płatkami migdałów.
Jeśli podzielisz ciasto na 10 porcji, to jeden kawałek to ok. 150 kcal.
Smacznego! 🙂