W roli głównej wciąż u mnie kasza jaglana 🙂 Tym razem jednak w wersji na słodko. Taki deser w słoiku nie dość, że zaspokoi ochotę na coś słodkiego, będzie również sycący oraz bardzo pożywny.
Przygotowałam dla Was przepisy na dwie wersje: jabłkową oraz czekoladowo-bananową.
Deser w słoiku nr 1 – JABŁKOWY
Składniki:
- ok. 4 łyżki kaszy jaglanej
- ok. 1 szkl. mieszanki soku jabłkowego z wodą (ja używam w proporcji pół na pół)
- 2 jabłka
- mała garść rodzynek
- cynamon
- kilka orzechów
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną przepłucz na sitku gorącą wodą. Gotuj na mieszance soku jabłkowego z wodą ok. 10 – 15 min. (do momentu aż kasza wchłonie płyn). Po zdjęciu z ognia przykryj garnek pokrywką na kilka minut, aby kasza „doszła”.
- Jabłka pokrój w kostkę, wrzuć do kolejnego garnka, podlej niewielką ilością wody, dodaj cynamon i gotuj do miękkości.
- Kaszę jaglaną zblenduj i ułóż na dnie słoika.
- Na wierzchu dodaj warstwę podduszonych jabłek, posyp rodzynkami i orzechami.
Deser w słoiku nr 2 – CZEKOLADOWO-BANANOWY
Składniki:
- ok. 4 łyżki kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka owsianego lub innego roślinnego
- ok. 8 szt. daktyli suszonych
- 1 banan
- 1 łyżeczka karobu lub kakao
- wiórki kokosowe
Przygotowanie:
- Kaszę przepłucz na sitku i gotuj na mleku ok. 10-15 min. Po zdjęciu z ognia przykryj garnek pokrywką na kilka minut, aby kasza „doszła”.
- Daktyle przełóż do miseczki, zalej wrzątkiem i poczekaj 15 min. Po tym czasie odlej wodę, dodaj banana, karob/kakao i wszystko razem zblenduj.
- Ugotowaną kaszę zblenduj, ułóż na dnie słoika, na niej umieść warstwę daktylowo-bananową. Posyp wiórkami kokosowymi.
Desery nie są pracochłonne, zaspokajają ochotę na coś słodkiego, a nie zawierają dodanego cukru. I są naprawdę pyyyyycha! 🙂
Smacznego!