Masz ochotę na słodkiego czekoladowego batona, ale wiesz, że te ze sklepu są pełne cukru i wielu innych zbędnych składników? Nie ma problemu, spróbuj domowych batonów czekoladowych z orzechami. Z delikatną nutą kokosową.
Przyznam szczerze, że przepis na batony powstał całkiem przypadkowo. Na swoją rodzinną imprezę urodzinową chciałam oprócz tradycyjnego tortu (możecie zobaczyć go na moim Instagramie – wyglądał i smakował WYŚMIENICIE) przyrządzić zdrową tartę jaglaną z truskawkami. Z racji tego, że przepis tworzyłam na bieżąco, tarta nie wyszła tak, jakbym chciała… Ale są jednak małe plusy. Spód tarty zdecydowanie nadawał się na fit batony czekoladowe 🙂 Odtworzyłam zatem przepis i pokroiłam na batoniki. Jadłam je przez kilka dni. Jest więc sprawdzone, że w lodówce mogą poleżeć nawet 4-5 dni.
Zdecydowanie cenię sobie proste i szybkie przepisy i uważam, że ten właśnie taki jest. Dodatkowo baton pomimo tego, że ma dobry skład, ma także sporo błonnika, dzięki czemu syci naprawdę na długo. Polecam np. na II śniadanie do kawy czy herbaty 🙂 W przepisie nie ma cukru, a zamiast niego wykorzystałam słodycz z owoców.
Fit batony czekoladowe (proporcje na ok. 6 sztuk)
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 50 g suszonych daktyli
- 1 duży banan lub 2 mniejsze
- 2-3 łyżki wiórek kokosowych
- 2 łyżki naturalnego kakao
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 garść orzechów – u mnie laskowe
Przygotowanie:
- Daktyle przesyp do miseczki, zalej wrzątkiem i pozostaw na około 15-20 min.
- Pozostaw trochę wody z daktyli, dodaj banana i zblenduj na gładką masę. Do tej samej miseczki możesz dodać olej kokosowy i wymieszać wszystko razem.
- Płatki owsiane zmiel w młynku (nie musi to być idealnie na gładki proszek).
- Wymieszaj ze sobą suche składniki: zmielone płatki owsiane, wiórki, kakao i pokrojone orzechy.
- Połącz suche składniki z masą daktylowo-bananowo-tłuszczową.
- Dokładnie wymieszaj.
- Przełóż do formy (ja użyłam wyłożonego papierem do pieczenie pojemnika na żywność), tak aby masa w formie miała około 2 cm grubości.
- Schowaj do lodówki. Najlepiej (o ile to możliwe) zjedz na następny dzień. Wtedy batony będą miały dobrą konsystencję.
- Przed spożyciem pokrój masę wzdłuż, na batony.
SMACZNEGO! 🙂
Jeden baton to około 220 kcal.