Koktajle są moim stałym elementem dnia. Można bawić się ich smakami, przemycać różne owoce i warzywa. Uwielbiam je pić/jeść szczególnie na II śniadanie. Dzisiaj mam dla Was coś energetyzującego i smacznego – koktajl z burakiem.
Najczęściej popijam koktajle zielone: ze szpinakiem, jarmużem, jednak dzisiaj podrzucam Wam coś zupełnie nowego. Też i dla mnie 🙂 Jest to czerwony koktajl z burakiem. O tym, że burak to samo zdrowie, nie będę musiała Was długo przekonywać. Burak to wspaniały środek krwiotwórczy. Świetnie sprawdza się przy anemii czy w trakcie chemioterapii. Burak to warzywo bogate w przeciwutleniacze, które chronią przed działaniem wolnych rodników. To właśnie przeciwutleniacze z buraka odpowiadają za jego silne właściwości barwiące, np. ręce 🙂
Buraki można przerobić na sok, ugotować czy upiec. Mi szczególnie przypadła do gustu wersja pieczona. Każdego buraka dokładnie myję, okręcam fiolą aluminiową i piekę bez obierania ze skórki. Czas pieczenia zależy od wielkości buraka (dlatego sprawdzam miękkość na bieżąco), ale z reguły zajmuje to ok. 1 godziny. Dlatego polecam pieczenie większych ilości na jeden raz, przechowywanie gotowych w lodówce i dodawanie np. do sałatek.
Czerwony koktajl z burakiem
Składniki:
- 1 wcześniej upieczony burak
- 1 banan
- 1/2 szklanki malin
- 1/2 szklanki wody
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zblenduj. Jeśli wolisz wersję słodszą, możesz dodać więcej banana. Próbuj również z większą ilością wody, sprawdź w jakiej konsystencji najbardziej Ci posmakuje.
SMACZNEGO!