Sezon na dynię właśnie się rozpoczyna. Jest to świetne warzywo – można z niego stworzyć pyszne zupy, gulasze, placuszki, ciasta i oczywiście moje ulubione koktajle.
Kim jest główna bohaterka mojego wpisu czyli dynia? 🙂 Dynia należy do rodziny dyniowatych, w której znajduje się również melon, kabaczek oraz ogórek. Nie wszystkie jej odmiany są pomarańczowe. Istnieją odmiany także odmiany białe, niebieskawe czy czerwone. Dynia jest m.in. źródłem błonnika, potasu, witaminy A oraz beta-karotenu. Ten ostatni to barwnik roślinny, dzięki któremu dynia ma tak piękny kolor. Ale oprócz właściwości barwiących, beta-karoten wykazuje właściwości przeciwutleniające. Dzięki temu hamuje procesy oksydacyjne i może zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.
Ja swoje dynie najczęściej piekę w piekarniku. Dzięki temu otrzymuję bazę do wielu potraw – na słodko i na wytrawnie. Postaram się wkrótce opublikować coś jeszcze z dynią, a tymczasem zapraszam Was do wypróbowania pysznego przepisu na koktajl z dynią.
Koktajl z dynią (przepis na 2 porcje)
Składniki:
- 1 szklanka upieczonej wcześniej dyni
- 2 pomarańcze
- 1 banan
- cynamon i/lub świeży imbir – do smaku
Przygotowanie:
- Pomarańczę i banana obierz. Zbleduj z dynią.
- Dopraw do smaku.
Najlepiej wybrać dojrzalszego banana, a jeśli lubicie słodszy smak, możecie dodać odrobię miodu lub ksylitolu.
1 porcja koktajlu to ok. 160 kcal