Lubicie zupy kremy? Ja bardzo 馃檪 Zach臋cam Was do wypr贸bowania przepisu na krem z buraka i soczewicy.
Przyznam si臋 Wam, 偶e inspiracj臋 na t臋 zup臋 krem zaczerpn臋艂am z zupki zakupionej na mie艣cie. Postanowi艂am odtworzy膰 艣wietny smak (i kolor!). Nieskromnie m贸wi膮c, moja wersja wydaje si臋 by膰 du偶o bardziej aromatyczna 馃檪 Sprawd藕cie sami!
Zupa jest bardzo syc膮ca i zdrowa, zawiera du偶o soczewicy (o warzywach str膮czkowych pisa艂am ju偶 TUTAJ) oraz buraka, z kt贸rym ju偶 przygotowywa艂am pyszno艣ci, jak na przyk艂ad ten KOKTAJL.
Zupa krem z buraka i soczewicy
Sk艂adniki (na oko艂o 4 porcje):
- 1 ma艂a cebula
- 1 ma艂y por
- 3 marchewki
- 1/2 bulwy selera
- 2-3 ziemniaki
- 200 g czerwonej soczewicy
- 5 burak贸w (ja u偶y艂am pod艂u偶nych)
- 2 艂y偶ki oleju rzepakowego
- 1 l wody
- s贸l, pieprz lub inne przyprawy do smaku
- natka pietruszki, koperek – do udekorowania na talerzu
Przygotowanie:
- Upiecz buraki: najpierw dok艂adnie je wyszoruj (nie obieraj), a nast臋pnie ka偶dego osobno zawi艅 w foli臋 aluminiow膮. Piecz oko艂o 1 h w piekarniku. W trakcie pieczenia sprawdzaj mi臋kko艣膰, bo buraki potrzebuj膮 r贸偶nego czasu pieczenia w zale偶no艣ci od wielko艣ci.
- Cebul臋 pokr贸j w kostk臋, pora w talarki.
- Na patelni rozgrzej olej i podsma偶aj cebul臋 i pora.
- Marchewk臋, ziemniaki i selera obierz, pokr贸j w kostk臋 i dodaj do patelni. Podsma偶 wszystko razem.
- Dodaj oko艂o 1 szklank臋 wody i du艣 kilka minut warzywa na patelni.
- Zawarto艣膰 patelni prze艂贸偶 do garnka, dodaj reszt臋 wody. Zagotuj.
- Soczewic臋 przep艂ucz dok艂adnie na sitku i dodaj do garnka. Gotuj oko艂o 15-20 min, do mi臋kko艣ci wszystkich warzyw.
- Buraki obierz ze sk贸rki, pokr贸j w grubsze plastry i do艂贸偶 do lekko przestudzonej zupy.
- Blenduj na g艂adki krem. Dodaj ewentualnie wi臋cej wody dla uzyskania ulubionej konsystencji.
- Na talerzu posyp natk膮 pietruszki i/lub koperkiem.
1 porcja to ok. 320 kcal
SMACZNEGO! 馃檪