Pasta z białej fasoli to doskonałe urozmaicenie kanapek. Jeśli masz dość wędlin czy serów, dobrze trafiłaś/trafiłeś 🙂 Przedstawiam przepis na szybką i smaczną pastę kanapkową.
O tym, że warzywa strączkowe to samo zdrowie pisałam TUTAJ. Jeśli strączki wywołują efekt wzdymający lub obawiasz się substancji antyodżywczych, koniecznie zajrzyj do mojego tekstu. Powinien Cię uspokoić i przekonać do jedzenia fasoli.
Bazą przepisu jest biała fasola. Ja mam zapasy w zamrażalniku ugotowanej fasoli. Najpierw gotuję duże ilości, a następnie porcjuję i mrożę. Dzięki temu oszczędzam czas, a fasola jest zawsze pod ręką. Jeśli jednak nie masz fasoli uprzednio ugotowanej, możesz skorzystać też z tej z puszki. Pamiętaj jednak, aby tą puszkową odsączyć z zalewy i dokładnie przepłukać pod wodą. Musztarda i przyprawy nadają fasoli ciekawy smak. A jeśli w konsystencji wyda się zbyt sucha, możesz dodać więcej oliwy.
Pasta z białej fasoli
Składniki:
- 1 szkl. białej fasoli (ugotowanej lub z puszki)
- 1-2 łyżki musztardy
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz, majeranek, kminek mielony
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zblenduj razem. I gotowe.
Pasta może sprawdzić się jako smarowidło na kanapkę, ale również jako wypełniacz tortilli lub wytrawnego naleśnika.
Smacznego 🙂