Kotlety z kaszy jaglanej przygotowuję na wiele sposobów. Dziś w roli głównej wersja pomidorowa. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. Kotlety wychodzą aromatyczne i chrupiące, wystarczy dodać do nich sałatkę i pożywne dane gotowe.
Kasza jaglana należy do najzdrowszych kasz, a o jej właściwościach pisałam już TUTAJ Uwielbiam tę kaszę m.in. za to, że świetnie komponuje się zarówno w daniach „na słono”, jak i wszelkich deserach. Dla mnie wykonanie kotletów nie jest czasochłonne, być może wynika to z tego, że korzystałam z przepisu wielokrotnie. Z podanych proporcji jedzenia wystarczy na kilka razy.
Składniki (na ok.12 sztuk):
- 150 g kaszy jaglanej
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego lub 1 jajko
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- ¼ korzenia selera
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub masła klarowanego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- ½ papryczki chili
- 1-2 ząbki czosnku
- 6 szt. pomidorów suszonych w oliwie
- natka pietruszki, kurkuma, papryka w proszku, sól, pieprz
Przygotowanie:
1.Kaszę jaglaną ugotuj na sypko (w proporcji 1:2 – jedna część kaszy, dwie części wody).
2.Marchewkę, pietruszkę, seler obierz, zetrzyj na tarce.
3.Na patelni rozgrzej tłuszcz, dołóż do niego cebulę, posiekany czosnek i papryczkę chili. Następnie dodaj starte warzywa i smaż wszystko razem.
4.Przełóż do miski: kaszę jaglaną i podsmażone warzywa. Dodaj siemię lniane lub jajko, pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Połącz ze sobą składniki.
5.Z masy uformuj rozpłaszczone kulki, układaj na blasze i piecz w temp. ok. 175 st. C 30-40 min. W połowie czasu pieczenia koniecznie przewróć kotlety na drugą stronę.
SMACZNEGO! 🙂