Na blogu pojawi się cykl PRODUKTY DLA ZDROWIA. Będę opisywać żywność, którą szczególnie warto wprowadzić do swojej codziennej diety. Pierwszy wpis w ramach cyklu poświęcę kaszy jaglanej. Mimo że w Internecie można znaleźć mnóstwo artykułów wychwalających kaszę jaglaną, mam wrażenie, że wciąż nie jest tak bardzo popularna.
Ja sama pierwszy raz kaszę jaglaną jadłam będąc już na studiach. W moim rodzinnym domu pojawiała się kasza gryczana, jęczmienna, ale jaglanej zupełnie nie pamiętam. Moja mama również wspomina, że w dzieciństwie jadała kaszę jaglaną, jednak później poszła ona w zapomnienie. Z racji tego, że jestem fanką śniadań na ciepło, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, a owsianki nieco mi się przejadły, obecnie trwa czas jaglanek. Aktualnie kaszę jaglaną jem niemalże codziennie. Jeśli nie pojawi się na śniadanie, to już na pewno na obiad pod postacią kotletów, jako dodatek do koktajlu, zupy lub sałatki.
Kasza jaglana to jedna z najstarszych kasz. Jest pozyskiwana z łuskanego ziarna prosa.
Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?
- Kasza jaglana jako jedyna z kasz ma właściwości zasadotwórcze. Jedzenie jej sprzyja utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Typowa polska dieta jest obfita w produkty kwasotwórcze. Prawidłowa proporcja produktów zasado- i kwasotwórczych jest ważna dla zdrowia i samopoczucia.
- Kasza jaglana jest produktem naturalnie bezglutenowym. W związku z tym mogą jeść ją osoby z celiakią i na diecie bezglutenowej. Uwaga jednak na zanieczyszczenia glutenem dla osób, które nie mogą spożywać śladowych ilości glutenu.
- Jest bogatym źródłem krzemu. O roli krzemu w naszym organizmie można wiele pisać. Krzem jest ważny dla prawidłowej kondycji włosów, skóry i paznokci. Ale również poprawia elastyczność i przepuszczalność naczyń krwionośnych, dlatego jest zalecany w profilaktyce miażdżycy. Odgrywa także ważną rolę w tworzeniu się struktur kości, tkanki łącznej i chrząstek. Poleca się go w chorobach stawów, krzywicy.
- Oprócz krzemu kasza jaglana zawiera cały kompleks witamin z grupy B, magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo.
- Zawiera również witaminę E (naturalny antyoksydant) i lecytynę poprawiającą pamięć i koncentrację.
- Jest lekkostrawna, dlatego mogą jeść ją osoby starsze i dzieci. Poleca się ją przy niektórych dolegliwościach układu pokarmowego, np. przy zgagach.
- Według medycyny chińskiej kasza jaglana jest produktem ocieplającym, wzmocni wychłodzony i osłabiony organizm.
Jak gotować kaszę jaglaną?
Przygotowanie kaszy jaglanej jest proste. Kaszę należy przed użyciem dokładnie przepłukać, najpierw zimną wodą a następnie gorącą. Ja używam do tego sitka, na które wsypuję odmierzoną porcję. Aby pozbyć się goryczki można ją przelać wrzątkiem. Dla uzyskania konsystencji sypkiej kaszę gotuję w proporcji 1:2, czyli na jedną objętość kaszy używam dwóch objętości wody. Kaszę gotuję do momentu aż wchłonie całkowicie wodę (ok. 10-15 min). Następnie ściągam z ognia, przykrywam pokrywką i odstawiam na ok. 5-10 min., aby “doszła”. I gotowe. Dla uzyskania bardziej wilgotnej konsystencji, na jedną objętość kaszy możemy użyć trzech objętości wody.
Kaszę można ugotować w większej ilości i następnie przechowywać ok. 2-3 dni w lodówce i wykorzystywać do różnych potraw.
Zachęcam Was do wprowdzenia kaszy jaglanej do swojego menu ze względu na właściwości zdrowotne i walory smakowe. Świetnie smakuje zarówno na słodko, jest dobrą bazą do zdrowszych wersji ciast i deserów, ale też na słono. Oczywiście nie musisz wprowadzać jej codziennie, 2-3 razy w tygodniu też będą ok. Wkrótce na pewno podzielę się większą ilością przepisów z wykorzystaniem kaszy jaglanej. A na dobry początek przepis na śniadaniową, pożywną jaglankę jabłkową. Nie przyjmuję wymówek, że rano nie ma czasu na gotowanie śniadania 🙂 W czasie, gdy moje śniadanie się gotuje, ja “ogarniam” inne rzeczy i czasu wystarcza na wszystko.
Składniki:
- ok. 30-40 g kaszy jaglanej (3-4 łyżki)
- 1 szklanka mieszanki soku jabłkowego i wody, samej wody lub mleka (można skorzystać również z mleka roślinnego)
- 1 jabłko pokrojone w małą kostkę lub starte na tarce
- garść mieszanki orzechów i rodzynek
- cynamon
Przygotowanie:
W garnku zagotowuję sok z wodą lub wodę albo mleko, dodaję przepłukaną na sicie kaszę jaglaną. Następnie gotuję na małym ogniu ok. 10-15 min. Ściągam garnek z ognia, dodaję rodzynki oraz jabłko i pozostawiam pod przykryciem na ok. 5-10 min. Przekładam do miseczki, posypuję orzechami i cynamonem. Owoce można nałożyć również bezpośrednio do miseczki, ja po prostu lubię jabłka na ciepło
Składniki możesz zmieniać według swoich upodobań. Jeśli tylko nie przypalisz kaszy, to na pewno będzie to pyszne śniadanie 🙂