Pasztet warzywny z soczewicą to kolejna propozycja na kanapkę z wykorzystaniem warzyw strączkowych. Pasztet sprawdzi się również jako dodatek do sałatki warzywnej na obiad lub kolację.
Warzywa strączkowe to bogactwo cennych składników odżywczych, o czym pisałam TUTAJ. Czerwona soczewica, która jest bazą przepisu, należy do warzyw strączkowych lżej strawnych, dlatego można od niej zacząć swoją przygodę ze strączkami. Dodatkowo cenię ją również za czas gotowania, który jest bardzo krótki – maksymalnie 15 min. Ta odmiana soczewicy nie wymaga moczenia, wystarczy przepłukać ją pod wodą, ugotować i gotowe.
Czerwona soczewica to pozbawiona łuski brązowa soczewica. To właśnie dzięki obłuszczeniu jest lepiej przyswajalna przez organizm. Jest delikatna w smaku i świetnie sprawdzi się nie tylko jako baza pasztetu warzywnego, ale również jako dodatek do zupy, dania jednogarnkowego czy gulaszu.
Pasztet warzywny z soczewicą
Składniki:
- 1 szklanka soczewicy czerwonej (suchych nasion, przed gotowaniem)
- 3 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- ½ bulwy selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki siemienia lnianego mielonego
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka imbiru mielonego
Przygotowanie:
- Soczewicę ugotuj do miękkości i przełóż do miski.
- Rozgrzej na patelni olej i dodaj posiekaną cebulę. Podsmaż cebulę i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Marchewkę, seler i pietruszkę obierz, zetrzyj na tarce i dodaj na patelnię do cebuli i czosnku i smaż wszystko razem.
- Podsmażone warzywa przełóż do miski z soczewicą.
- Dodaj pozostałe składniki – przyprawy oraz siemię lniane i zblenduj na gładką masę.
- Dodaj połowę nasion słonecznika i wymieszaj łyżką.
- Masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posyp pozostałą częścią nasion słonecznika.
- Piecz w temp ok. 180 st. C przez 35-40 min.
- Po wyłączeniu piekarnika pozostaw pasztet do wystudzenia w foremce, aby jego konsystencja była bardziej stała.
Smacznego 🙂