Zgromadziłam spory zapas dyni w mieszkaniu i mam zamiar całą wykorzystać na zupy, koktajle, placki itp. Dziś mam dla Was najprostszy i najszybszy przepis na krem z dyni 😉
Dotychczas krem z dyni gotowałam w innej wersji, z dodatkiem bulionu warzywnego. Niestety nie miałam zapasu bulionu w zamrażarce, jednak i tak zupa wyszła smacznie.
A jeśli macie ochotę spróbować dyni w innym wydaniu, zapraszam TUTAJ po przepis na koktajl z dynią.
Zupa krem z dyni
Składniki:
-
- ok. 1 kg dyni (co odpowiada jednej średniej obranej i wydrążonej dyni)
-
- 2-3 marchewki
-
- 2-3 ziemniaki
-
- 1 cebula
-
- 1 por
-
- 2 ząbki czosnku
-
- przyprawy: sól, pieprz czarny lub cayenne, kurkuma, imbir
-
- 2 łyżki oliwy
-
- 0,5-1 l wody lub bulionu warzywnego
- pestki dyni i natka pietruszki do dekoracji na talerzu
Przygotowanie:
-
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojonego w talarki pora, cebulę posiekaną w kostkę i czosnek. Podsmaż.
-
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce, ziemniaki i dynię obierz i pokrój w kostkę.
-
- W garnku umieść warzywa z patelni oraz marchewkę, ziemniaki i dynię. Zalej wodą lub bulionem, przypraw i gotuj do miękkości warzyw (ok. 20 min.)
- Całość zblenduj na krem. Podawaj z natką pietruszki i pestkami dyni.
Smacznego!