Burak to wdzięczne i wartościowe warzywo. O cieście z burakiem dochodziły do mnie słuchy już od dawna, ale dopiero teraz zdecydowałam się na jego przygotowanie.
Burak występował już u mnie w roli głównej w zupie krem z buraka i soczewicy oraz w koktajlu z malinami. Nadeszła więc pora na brownie z burakiem! 🙂 Jak smakuje? Jest delikatnie słodkie, czekoladowe, a smak buraczany nie jest dominujacy. Najlepiej smakuje następnego dnia (o ile oczywiście dotrwa).
Brownie z buraka
Składniki:
-
- 4 średnie buraki – zajmujące objętość dwóch szklanek
-
- 1 i 1/3 szklanki mąki owsianej
-
- 100 g suszonych daktyli
-
- 2 duże banany
-
- 3 duże jajka lub 4 mniejsze
-
- 4 łyżki naturalnego kakao
-
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
-
- 1 łyżeczka cynamonu
-
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. Buraki dokładnie umyj (nie obieraj ze skórki). Każdego owiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku do miękkości. Zajmie to mniej więcej 1 h. Buraki wystudź.
2. Daktyle zalej gorącą wodą (tak, aby woda je zakryła) i odstaw na minimum 15 min.
3. Do daktyli dodaj banany i zblenduj na gładką masę.
4. W misce umieść obrane ze skórki i pokrojone w plastry buraki. Dodaj do nich masę z daktyli i bananów i blenduj razem do gładkiej konsystencji. Dodaj olej i jeszcze raz dokładnie zmiksuj.
5. W osobnym naczyniu wymieszaj suche składniki: mąkę, kakao, cynamon, proszek do pieczenia, sodę. A w osobnym rozbij trzepaczką jajka ze szczyptą soli.
6. Do miski z masą buraczaną dodawaj stopniowo suche składniki i jaja. Wymieszaj dokładnie łyżka. Masa ma miec konsystencję lejącą, ale nie za rzadką.
7. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto i piecz ok. 30 min. w temp 180 st. C.
Ja swoje brownie z buraka po upieczeniu polałam polewą z gorzkiej czekolady i posypałam startymi orzechami laskowymi i migdałami. Ciasto super komponowało się z czereśniami z kompotu.
Przyznam szczerze, że miło i przyjemnie się czyta Twój Portal. Masz wielki talent, ambicję i lekkie pióro… gratuluję 🙂